Den magiska häggen - Prunus padus

Den magiska häggen – Prunus padus

För mig är häggens blomning en magisk och förtjusande tid och det känns tydligt att det är ett skifte från vår till försommar. Häggen är också dom första blommorna som blommar rikligt och med en underbar doft. Lite som en explosion av vad sommaren har att erbjuda. Doften sprider sig i trädgården och jag kan även känna den in till mitt skrivbord när jag sitter och skriver och har ett fönster öppet. I år är hagen full av blommande hägg, tom små buskar som jag aldrig upplevt slå ut tidigare, blommar nu. Förmodligen då vi är inne i ett Jord-år i år och hägg är av elementet Jord. Det är spännande hur naturen rör sig olika från år till år, oavsett vad man tror är orsaken till det.

Jag har gjort häggblomsdryck, häggblomsvinäger, torkat hägg till te och gjort en kroppsolja av hägg, som jag med nyfikenhet ser fram emot att testa. Jag älskar verkligen häggdoften och vill gärna kunna uppleva doften när den blommat färdigt och speciellt på vintern när sommaren är långt borta, så är det underbart att ta fram en olja och få bli påmind om naturens dofter.

Förr i tiden använde man häggen som en kalender. Den angav när försommaren var på väg och att det var dags att så dom första fröna. Fullmånen brukar infinna sig vid blomningen av hägg, vilket den gjorde nu i år.

Hägg som medicinalväxt används inte så ofta idag. Men allt på häggen har använts som medicin och inom magin. Det sägs att djur inte tyr sig till hägg, men korna som går hos mig äter gärna grenar och blommor som dom får tag på. Själv använder jag bara blommorna men skall utforska blad, bark och bär mer. Barken anses hjälpa mot UVI, oljan som jag gjort skall hjälpa mot reumatism och ömma leder. Jag går alltid på min intuition när jag skördar från naturen.

Hägg är kärlekens, passionens och kreativitetens växt. Vill du stimulera dessa delar av ditt liv så kan du omge dig med hägg, dricka te av hägg eller varför inte göra en örtamulett av häggblommor?

Jag har inte varit så mycket för amuletter innan, men har förstått att jag ändå alltid använt mig av det på ett omedvetet plan. Jag har alltid olika örter i bilen, i fickorna, väskan och det hänger alltid örter i huset i olika rum.

Jag hittade en helt underbar dikt av C.A.M Lindman (1856–1928) i ”Bilder ur Nordens Flora”, som poetiskt beskriver häggens blomning.

”Några få ljumma majnätter och varma dagar är nog,

och liksom genom ett trollslag står häggens svällande och doftande blomsterskrud färdig, frigjord från vinterknopparnas fängsel, ett mästerverk av naturens slösaktiga alstringskraft,

ty ingen skönare brudslöja kan den unga Flora ikläda sig vid vårsolens möte.”

Häggblomsvinäger

Skörda torra blommor under dagen och fyll en burk och häll över vinäger. Jag använder alltid ÄCV. Låt stå i fem dagar och sila sedan bort blommorna. Klar.

Kroppsolja av hägg

Skörda torra blommor under en solig dag. Täck en glasburk med blommor och häll över valfriolja så det täcker blommorna. Låt stå i 3 veckor i mörker och rör om burken varje dag. Sila sedan bort blommorna och häll upp i en glasflaska med pipett.

Häggblomsdryck

Skörda torra blommor under en solig dag.

3 liter kokande vatten hälls över blommor blandat med eko. citron. Dagen efter silas blommorna bort och är färdig att drickas men blanda i socker/honung för mildare smak efter tycke.

Tidigare inlägg
Inga inlägg har publicerats på det här språket ännu
Håll ögonen öppna...
Nya inlägg
Taggar
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Black Instagram Icon