Den söta och rara Gullvivan - Primula veris

Varje vår när jag vandrar i hagen och får syn på dom första gullvivorna är det som att hjärtat slår ett litet extra slag. Dom är så underbart söta och rara och kärt barn har många namn. Gullvivan har även kallats för Gökblomma, Majnycklar, Jungfru Marias nycklar, Oxlägg (från medeltiden) och Sankte Pers nycklar. Det sistnämnda kommer från att Sankte Per tappade sin gyllene nyckel från himlen ner till jorden, och där nyckeln föll, började gullvivan att växa.


Jag har ett väldigt känsligt luktsinne och därför njuter av att gå och dofta på olika blommor i naturen, och speciellt om det har regnat så kommer dofterna fram mer. Om man plockar en gullviva och drar ut själva blomman ur det tunna gröna höljet, så kan man suga i sig lite av den söta nektarn som finns där inne. Så ljuvligt gott. Som en liten vårgåva från naturen.

Jag brukar skörda blommor och blad. Det tar lite tid att sitta och dra ut själva blomman ur det gröna höljet som den omges av, men det är värt det. Jag är så förtjust i detta te och dricker det gärna på kvällen, då jag känner att min energi slappnar av lite. Det sägs att gullvivan stimulerar sömnen, nervositet och hyperaktivitet. Bladen innehåller C-vitamin, så dom äter jag som sallad.


William Shakespeare tyckte så mycket om gullvivan att han nämner den flera gånger i sina pjäser. Och det kan jag förstå, för jag känner samma sak.

Eftersom gullvivan är fridlyst på vissa områden i Sverige, så är jag glad att jag har egen mark att skörda dom på. Jag plockar en del och låter även mycket vara kvar, för det är så fint när dom står där i hagen och är en del av våren.


När jag vandrar ner till hästarna och korna med min gullvivakrans så blir dom helt galna och förundrade över att jag har örter på huvudet. Dom känner av det redan på långt håll och alla spänner både ögonen och öronen åt mitt håll. Det är underligt att en sådan liten krans väcker så mycket hos djuren. Dom kan stå och lukta på min blomkrans hur länge som helst och jag har inte riktigt kommit på vad dom undrar över ännu.


Alla bilder är tagna av mig själv.

Tidigare inlägg
Inga inlägg har publicerats på det här språket ännu
Håll ögonen öppna...
Nya inlägg
Taggar
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Black Instagram Icon