Röd som en pion....

Pion – Paeonia officinalis

Pion, pingstros, bondros är en gammal medicinalväxt, och har odlats för dess läkekraft i mer än 1500 år i Kina. På 600 talet e.kr började man även odla pionen för dess skönhet och då var det mest förnäma familjer som hade den i sina trädgårdar. Den pionen som vi är mest bekanta med, är den cerise bondpionen som odlades mycket på bondgårdar förr i tiden. De rika tyckte dock plötsligt att luktpionen var finare och hade en bättre status, så bondpionen kom att bli en växt som odlades på gårdar av fattigare folk.

På gården där jag bor finns en sådan pion och den är minst 70 år gammal, vilket känns så magiskt. Jag följer den varje vår. Från att den börjar titta upp någon gång i maj, får sina vackra stora och tjocka blomknoppar, tills den slår ut i blom – sker oftast vid Kristi himmelsfärd - och är så vacker och erotisk.

Det latinska namnet för bergpion är Paeonia officinalis och ordet officinalis är en beteckning på att växten är officinell – dvs att den var med i listor över växter som borde finnas tillgängliga i officinen (=apotekslokalen).

Idag används den fortfarande som medicin inom homeopatin, och har använts tidigare mot många olika åkommor som bland annat epilepsi, reumatism, hudproblem, leverproblem, tandvärk, gallsten mm. Enligt gammal folktro ansågs den bära heliga krafter och var Månens dotter, då den lyser så klart och vackert i mörkret. Om man skulle använde rötterna mot någon åkomma, så skulle dom grävas upp på natten och inte på dagen.

Jag har upptäckt att korna och hästarna inte äter den, men myrorna kryper gärna på blomknopparna och äter av det söta sekretet.

Det vetenskapliga namnet Paeonia kommer från Paion, vilken var gudarnas läkare. Enligt grekisk mytologi var han upptäckaren av den medicinska användningen av många växter.

Det finns en spännande historia om uppkomsten av pionen.

Asklepios, som hade varit Paions lärare, blev plötsligt avundsjuk på Paion och ville då döda honom. Eftersom Hades en gång hade blivit behandlad av Paion, så ville han hjälpa honom och lyckades förvandlade honom till en blomma, så att han skulle undgå att dödas. Denna blomma är idag Paeonia officinalis.

För mig är pionen en magisk och nostalgisk blomma då den växte i vår trädgård när jag var liten. Så när jag hittade samma växt på gården där jag bor nu blev jag innerligt glad. Blomknopparna är så vibrerande och stora så jag får lust att äta dom. Och när den väl slår ut så är det som att den blommar över hela rummet där den står. Jag plockar alltid in några blommor.

Tidigare inlägg
Inga inlägg har publicerats på det här språket ännu
Håll ögonen öppna...
Nya inlägg
Taggar
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Black Instagram Icon